marți, 9 aprilie 2013

Haina face pe om?

Daca e sa iei o lista cu toate proverbele romanesti, ajungi la concluzia ca fie se bat cap in cap fiie sunt oarecum tampenii sau nu se aplica la ce se intampla zilele noastre. Ex “tacerea e de aur” vs “copilului pana nu plange nu I se da de mancare”. Si altele tot asa. Multe fac apel la modestia emblematica a romanilor, si ma tot intreb ce e asa de cool si de laudabil in a fi sarac dar cinstit cum spunea un clasic inca in viata. Nu cred ca sunt tari care au o economie cat de cat functionala si cu cetateni care nu au grija zilei de maine in maniera romaneasca (ce mananc, am cu ce sa platesc chiria/rata pentru locul unde dorm etc) care sa aiba proverbe de genul asta. Nu mai vorbesc de americani, unde totul cum observa un prieten se leaga de bani.  Expresiile sunt: it’s worth all the money, you look like a million dollars, it pays off, it’s gold etc si tot asa. Dar hai sa zicem ca ei sunt un exemplu extrem si o societate atat de egoista si orientata spre profit individual sta foarte prost la capitolul protectie sociala. Dar sunt si altii mai ok ca nemtii, olandezii, scandinavii etc carenau grija si de cei mai putini norocosi ai lor, si care fac si bani in acelasi timp.
La noi vad ceva un pic paradoxal. Multi nu reusesc sa faca bani, aleg principiul strugurii sunt acri dar in acelasi timp prin ceea ce cred ca e peer presure vor sa arate a oameni de succes. Atat cat sunt si oamenii de pe acelasi nivel cu ei, cei care au reusit. Vecinul de la 3 are un Logan, imi iau si eu unul la mana a doua sau in rate. Si-a luat mobila de la www.vreaumobila.ro fac si eu pe dracu in patru sa imi iau mobila de bucatarie. Ca nu e greu, chit ca ma duc cu tramvaiul pana in showroom la ei la Ansamblul rezidential Asmita Gardens – Strada Gladitei, nr. 42, bl. T6, parter, sector 4, Bucuresti ca n-am net sa le trimit comanda direct pe comenzi@vreaumobila.ro. Sunt oameni ai strazii cu mobile si oameni care probabil castiga  1 000 RON pe luna dar au mobil de 500 EUR si fac mofturi cand ies la terasa legat de calitatea servirii si a meniului. Veneam din Austria si a fost o problema cu transportul, ideea ca am ramas o noapte la un hotel plin cu oameni de afaceri. Te uitai la ei cum erau imbracati si nu prea dadeai mare lucru pe ei. Ei asa stiu, conteaza ce faci si cati bani faci. La noi conteaza sa dai impresia ca faci bani.
Dar tot ii invatam si noi ceva. Intr-un interviu, un domn englez casatorit cu o romanca spunea ca sotia l-a invatat sa se imbrace si sa arate bine, si acum ii e profund recunoscator. Avantaj noi.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu