miercuri, 13 martie 2013

Castanul sălbatic

   Este un arbore creativ căruia îi place să ofere spectacole. Primăvara îşi transformă ramurile în candelabre formate din flori colorate şi parfumate suav, vara îşi răsuceşte trunchiul spre dreapta, aşa într-un gest de exuberanţă, iar toamna se încarcă de ghiulele ţepoase,care cad cu pocnet pe pământ şi scot la iveală nişte fructe maronii şi lucioase o adevărată bucurie a copiilor.
    Castanul sălbatic creşte uşor atingând 35 de metri. Trunchiul lui poate ajunge la grosimi de până la 2 metri, iar ca vârstă se apropie de 300 de ani. Datorită ramurilor drepte şi dese, când înverzeşte are coroane de-a dreptul magice imperiale, de-o magică frumuseţe de unde şi aclimatizarea lui in oraşe, multe dintre ele celebre pentru bulevardele cu castani.

   REMEDII DE SĂNĂTATE DIN CASTANE

Ceai din flori de castan. 
   Reteta:O jumătate de linguriţă de flori uscate (primăvara se folosesc flori proaspete, în cantitate de o lingură cu vârf) se opăresc cu o cană de apă fierbinte, se lasă la infuzat 5 minute, apoi se strecoară. La nevoie se îndulceşte cu miere. Se beau 2-3 cani pe zi.
  Întrebuinţare:răceli, diaree, tuse, nevralgii, gută, reumatism, reţineri de apă, menstruaţii cu sângerări excesive. Calmează şi induce un somn profund.
Ceai din scoarţă de castan
  Reţetă:o linguriţă de coajă mărunţită se pune într-un sfert de litru de apă rece, apoi vasul se pune pe flacără mică. După 2-3 clocote se trage deoparte. Se beau 2 căni pe zi,  în caz de diaree acută şi probleme intestinale.
Tinctură de castane.
  Reţetă:se adună castane proaspete, se înlătură coaja lucioasă, se scoate miezul galben şi se toacă mărunt. Se pune apoi într-o sticlă până aproape de gâtul ei, se acoperă cu spirt de 70 grade şi se închide ermetic. Se lasă la macerat 3 săptămâni, în loc umbros şi răcoros şi se scutură o data pe zi. Lichidul se strecoară şi se strânge în sticluţe mai mici de culoare închisă.
  Întrebuinţare: cu tinctura obţinută se ung picioarele obosite, umflate şi zonele cu varice. Este l fel de eficientă, dacă se amestecă cu câteva picături de ulei de măsline sau de migdale. Cataplasmele cu tinctură de au efect şi în combaterea hemoroizilor.                                                      

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu