Castanul sălbatic creşte uşor atingând 35 de metri. Trunchiul lui poate ajunge la grosimi de până la 2 metri, iar ca vârstă se apropie de 300 de ani. Datorită ramurilor drepte şi dese, când înverzeşte are coroane de-a dreptul magice imperiale, de-o magică frumuseţe de unde şi aclimatizarea lui in oraşe, multe dintre ele celebre pentru bulevardele cu castani.
REMEDII DE SĂNĂTATE DIN CASTANE
Ceai din flori de castan. Reteta:O jumătate de linguriţă de flori uscate (primăvara se folosesc flori proaspete, în cantitate de o lingură cu vârf) se opăresc cu o cană de apă fierbinte, se lasă la infuzat 5 minute, apoi se strecoară. La nevoie se îndulceşte cu miere. Se beau 2-3 cani pe zi.
Întrebuinţare:răceli, diaree, tuse, nevralgii, gută, reumatism, reţineri de apă, menstruaţii cu sângerări excesive. Calmează şi induce un somn profund.
Ceai din scoarţă de castan
Reţetă:o linguriţă de coajă mărunţită se pune într-un sfert de litru de apă rece, apoi vasul se pune pe flacără mică. După 2-3 clocote se trage deoparte. Se beau 2 căni pe zi, în caz de diaree acută şi probleme intestinale.
Tinctură de castane.
Reţetă:se adună castane proaspete, se înlătură coaja lucioasă, se scoate miezul galben şi se toacă mărunt. Se pune apoi într-o sticlă până aproape de gâtul ei, se acoperă cu spirt de 70 grade şi se închide ermetic. Se lasă la macerat 3 săptămâni, în loc umbros şi răcoros şi se scutură o data pe zi. Lichidul se strecoară şi se strânge în sticluţe mai mici de culoare închisă.
Întrebuinţare: cu tinctura obţinută se ung picioarele obosite, umflate şi zonele cu varice. Este l fel de eficientă, dacă se amestecă cu câteva picături de ulei de măsline sau de migdale. Cataplasmele cu tinctură de au efect şi în combaterea hemoroizilor.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu