luni, 4 martie 2013

De mult...intr-o alta linie temporala...

 


    Astazi o sa incerc sa va spun cate ceva despre daci pe al caror teritoriu traim si astazi numai ca "tocmai ce ne numim romani"...In ciuda faptului ca erau numiti barbari se pare ca aveau foarte multe cunostinte in medicina naturista si studiau virtutile plantei.
   Numeroasa populatie a tracilor-cu adanci radacini in spatiul carpato-balcanic-este cunoscuta din cele mai vechi timpuri din zorii istoriei. Toate natiunile care au traiesc astazi in aceasta zona geografica in centrul careia se afla Romania au suferit,in trecutul indepartat,intr-o masura mai mica sau mai mare,influenta tracilor. Cea mai mare pondere a acestei influente o intalnim la poporul roman,urmas direct al dacilor,"cei mai drepti dintre traci".
   Este cunoscut faptul ca Iordanes,scriind despre sacerdotii geto-daci (in Getica) afirma ca acestia observau efectele plantelor asupra oamenilor,adica studiau virtutile medicale ale acestora. Studii consacrate spiritualitatii si vietii geto-dacilor conchid ca ei au cunoscut o dezvoltata medicina populara si atinsesera chiar faza medicinei hieratice
   Un loc important in terapeutica dacilor l-au detinut virtutile plantelor,caci intalnim in De materia medica a lui Pedanios Discoride (scrisa in a doua jumatate a secolului I d.Hr.) mai multe nume de plante vindecatoare in forma lor dacica.
 

      Cel mai edificator autor,referitor la imaginea din antichitate a tracilor,a fost insa Platon care intr-unul din celebrele lui dialoguri,Charmides,spunea:"Asa stau lucrurile si cu descantecul nostru. L-am invatat cu prilejul unei expeditii de la unul dintre medicii traci ai lui Zamolxis (medici calugari) despre care se zice ca au si darul de a te face nemuritor.Iar tracul acesta arata ca medicii greci spun,pe buna dreptate,cele pe care le-am amintit acum adaugand:"nu numai ca Zamolxis,regele nostru,care este si zeu,mai spune ca,asa cum nu trebuie sa incerci a vindeca ochii fara sa vindeci capul si nici capul fara trup,la fel nu poti vindeca nici trupul fara suflet si tocmai aceasta este vina pentru care multe boli raman nevindecate de medicii greci,faptul ca ei nu tin seama de intregul a carui ingrijire ar trebui sa o intreprinda si ca,daca acesta nu se simte bine,este cu neputinta ca partea sa se simta bine. Aceasta este greseala pe care o savarsesc oamenii,ca incearca sa devina un fel medici ai cate unei parti fara de cealalta".
    O serie de practici magico-rituale si de empirism medical,nemaiintalnite la vecinii romanilor sau la alte popoare,vin sa ateste ideea ca ele apartin medicinei hieratice sacerdotale a stramosilor daci. Acele "belagine" de care amintea Iordanes,"legile naturii",se transmiteau de catre poporul nestiutor de carte,din generatie in generatie,pe cale orala,cantandu-le asa cum se obisnuia pe atunci cu toate legile. Unii cercetatori cred ca ele s-au pastrat fragmentar,ca relicve arheologice,in descantecele poporului roman.
   Si ca o incheiere stau eu si ma intreb cu ce am evolut noi de atunci si pana acuma daca tot la fel actionam si nu avem grija atat de corp cat si de suflet. Muncim ca niste robotei toata ziua vedem in ochi numai bani si uitam sa ne mai bucuram de ce conteaza cu adevarat pentru fiecare pasiuni...sentimente...toata raman incuiate in camera obscura...

2 comentarii:

C.♪ spunea...

Really interesting post!
Thanks for your comment and follow on my blog!
Kiss kiss C.
http://fashionismyonlygod.blogspot.it/

Unknown spunea...

Sure anytime :)

Trimiteți un comentariu